sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Namnam- Sormiruokailu

Kuten aiemmin kerroin, on minusta ehtinyt tulla jo melkoinen imetyksen puolestapuhuja. Neiti täytti kuusi kuukautta ja imetyksen oheen oli aika ottaa mukaan kiinteät ruoat. Neidin ollessa kolme kuukautinen törmäsin usein termiin sormiruokailu. Mistä siinä oikein on kyse?! Ryhdyin ottamaan asiasta selvää. Kautta-aikainhan on soseiden ohessa sormiruokailtu, mutta tämän jutun pointtina olisikin se, että soseet jätetään syrjään ja lapsi itse hallitsee alusta saakka ruokailutilannetta sormiruokaillen.

Mikäli haluat perehtyä asiaan,

Aluksi kannattaa tutustua muutamaan nettisivuun:
"Baby-led weaning (BLW) eli lapsentahtinen sormiruokailu on yleistymässä kun tieto sen hyödyistä leviää.
Idean äiti, Gill Rapley, on toiminut terveydenhoitajana Englannissa 25 vuoden ajan ja on nyt Unicef UK:n Baby Friendly Iniative -ohjelman johtaja. 2000-luvun alussa hän tutki vauvojen tapaa käsitellä ruokaa. Tarkkaillessaan vauvoja hän tuli siihen tulokseen, että vauvat tietävät itse milloin ovat valmiita siirtymään kiinteisiin ruokiin.
70-luvulla vauvoille annettiin soseita jo 2-3 kuukauden iässä. Nyt tiedämme, että vauvan suolisto ja ruoansulatusjärjestelmä ei ole valmis muulle kuin maidolle ennen puolen vuoden ikää. Puolen vuoden iässä vauva osaa jo istua, tarttua kiinni ruokaan, viedä sen suuhunsa ja pureskella. Hän osaa jo syödä itse, eikä tarvetta soseille enää ole."

Sekä mielestäni kannattaa tutustua seuraaviin kirjoihin:
Rapley & Murkett: Omin sormin suuhun
kuva: Omin sormin suuhun
Kuva: poimittu netistä
Sekä Minä syön itse- Sormiruokailun käsikirja
sormiruokailun_kasikirja02
Kuva: poimittu netistä

 Lisäksi Facebookista löytyy totta kai aiheeseen liittyviä ryhmiä, joiden kautta oppii lisää.

Mitä enemmän asiaan perehdyin sitä vakuuttuneemmaksi aloin tulla siitä, että minun tehtäväni ei ole tuupata ruokaa lapseni suuhun vaan tarjota hänelle ruokaa tutustuttavaksi ja syötäväksi. Perustelut, joilla sormiruokailua puolletaan ovat saaneet minut niin vakuuttuneeksi, että enemmänkin ihmettelen miksi kuvio eletään vielä niin paljon soseiden kautta.

Nyt olemme sormiruokailleet kaksi viikkoa! Ensimmäinen kerta meni paremmin kuin olin edes uskaltanut odottaa. Ensimmäsillä kerroilla lapsi saattaa vain tutustua ruokaan ja heitellä sen lattialle (lapsihan ei tiedä, että siinä on aikuisten normiston mukaan jotakin väärää, hänelle ruokaan tutustuminen on leikkiä) tai mitä kukakin, mutta suuhun ei välttämättä päädy vielä mitään. Meillä neiti kuitenkin aika nopeasti vei ensimmäisen maisteluannoksen, porkkanan, suuhunsa, jota luonnollisesti seurasi irvistys. 
Neidin elämän ensimmäinen ruoka-annos. Kurkkua ja hörytettyä bataattia ja porkkanaa.

Ensimmäisen päivän ruokailu oli jopa niin tuottoisa, että todistettavasti ensimmäistä kertaa ruokaa päätyi myös vatsaan.

Olemme onneksemme saaneet myös oikein myönteisen neuvolantädin, joka totesi, että tämä on hänelle uusi juttu (ei tietenkään sormiruokailu yleensä, mutta tämä lapsentahtinen maidosta vieroittaminen, jossa ei soseet kuulu siihen oheen) ja, että mielenkiintoista kuulla tästä sitten enemmän ja kuinka meillä menee. Noh, ehdinhän toki hänelle suu vaahdossa intoa piukassa ensin selittää kaikkea mitä olin aiheesta lukenut.

Todennäköisesti tulen aiheesta kirjoittamaan myöhemminkin sillä olen aivan yhtä innoissani perehtynyt tähän kuin imetykseenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!